Pluktuin Portret

Pluktuin Portret 


Achter ons huis ligt onze op Engeland geïnspireerde Pluktuin, vol met hoofdzakelijk Dahlia's en 1 jarige allemaal ondersteund met natuurlijke constructie's. We gaan al jaren naar Engeland op vakantie en daar gebruiken ze veelal natuurlijk  materiaal als ondersteuning van alle Plukbloemen. De meest mooie constructie's hebben wij inmiddels gezien. 4 Jaar geleden heb ik samen met Modeste Herwig een cursus gevolgd op het Landgoed Parham House gegeven door Sarah Raven met als onderwerp Pluktuin. Geweldig gewoon en na  meerdere malen haar Pluktuin bezocht te hebben, hebben wij zelf een decoratieve Pluktuin gerealiseerd, een tuin voor eigen gebruik, waar ik dus zelf veel uit kan plukken maar die ook nog eens heel bijzonder is om te zien. Met een aantal informatieve filmpjes en linken naar meer info, wil ik jullie meenemen naar onze paradijselijke plek op Landgoed Den Treek-Henschoten, de Pluktuin in. Ik hoop jullie met een aantal eenvoudige handreikingen, te informeren, maar vooral te enthousiasmeren voor het maken van 1 groot boeket in je tuin. Want dat was mijn wens, door mijn eigen boeket te kunnen lopen. Een boeket vol met kleur, geur en hoogte verschillen. Veel plezier!!!
Marieke.

Ontwerp en Constructies

Om een mooie Pluktuin te krijgen, hanteer ik een aantal basisregels en wel de volgende:

*Zonnige plek
*Mooie, strakke omkadering
*Strakke paden
*Paden met aan weerszijden een bordertje, met een 1 op 1 beplanting.Soms maar 2 planten van 1 soort, bv. de Leonurus. Twee maal verspreid over de bordertjes langs de paden.
*Goed bemeste grond
*Goed plantmateriaal
*Juiste verzorging
*Goede ondersteuning 
*Decoratieve constructie's, 
*Creeëren van hoogte door verschillende constructies, neem de zg. Tippies in de bordertjes 
*Creeëren van afwisseling in vormen en hoogte bij beplanting.
*Mooie kleurstelling, helemaal doorgevoerd door de tuin.
*Herhaling van beplanting
*Niet te grote groepen dezelfde beplanting

In februari begin ik al met het maken van constructie's, met name de tippies. De berkendoosjes maak ik pas wanneer ik gezaaid heb, in mei dus. Verder gebruik ik de maanden februari en maart om op te ruimen, oud plantmateriaal versnipperen, te mesten, en de paden te maken. Het gesnipperde plantmateriaal verspreid ik over de tuin. 

Filmpje bekijken

Zaaien en Planten


In onze Pluktuin vol met Dahlia's en 1 jarigen, zaai ik elk voorjaar, eind april ter plekke in de volle grond. Een aantal 1 jarigen zaai ik voor, zoals de Lathyrussen  
en de Nicotiana's. In deze video vertel ik hoe ik dit aanpak, verder ook heel veel informatie hoe ik mijn zaaibedden indeel en hoe ik speel met planten. Mijn grote favoriet de Knolbegonia komt natuurlijk ook aanbod.

Een aantal linken met meer informatie omtrent dit onderwerp: 


1Jarigen in de Pluktuin
Knolbegonia's
Lathyrussen

Filmpje bekijken

Voorjaar in de Pluktuin

Naast vaste planten en 1 jarigen, hou ik enorm van bollen en knollen. In het voorjaar de voorjaarsbollen
 zoals Tulpen en Narcissen en in de zomer de zomerknollen, zoals de Dahlia's, Gladiolen en de Crocosmia.Hoe gaaf zijn deze bollen en knollen in je Pluktuin. Je eerste Plukbloemen. Ik laat zien hoe ik ze toepas en verzorg en heb zelfs aan de Dahliaknol een heel filmpje gewijd en wist je trouwens dat ik zelfs de paden gebruik in de Pluktuin om op te planten. Hoe benut je zo optimaal mogelijk je ruimte en hoe krijg je die spelingggggg. In dit filmpje vind je al je antwoorden. 

Een aantal linken met meer informatie omtrent dit onderwerp: 

Voorjaarstuin
Gladiolen
PlukbloemenFilmpje bekijken

Dahlia's in de Pluktuin.

 Ik ben gek van Dahlia's, ik heb inmiddels denk ik zo'n 150 verschillende knollen, allemaal in de rood,oranje, zalm tinten met iets paars. In dit filmpje geef ik je heel veel informatie over deze zomerknollen, ik vertel hoe je ze moet planten, hoe ik ze toepas, welke prachtige constructie Martin gemaakt heeft om ze te ondersteunen en mocht je nog niet genoeg info hebben, klik dan ook nog eens op de volgende link:

Dahlia tips

Filmpje bekijken

Zomer in de Pluktuin

 In de periode juli en augustus bestaat het onderhoud vnl. uit nog eens extra ondersteunen, mesten, water geven, dode bloemen verwijderen en de rest van je tijd kun je besteden aan plukken. Hoe paradijselijk is het om  zo heerlijk te kunnen  plukken uit je eigen tuin. In deze tijd bloeien er dus heel veel soorten. Teveel om allemaal te benoemen. Bekijk het filmpje maar eens en..... ik heb natuurlijk nog het 1 en ander aan extra info om nog eens door te lezen.

Een  link met meer informatie omtrent dit onderwerp: 

Plukadvies

 

Filmpje bekijken

Herfst in de Pluktuin

Dan heel langzaam zet het verval in, haha niet alles, want neem bv. de Salvia's die groeien en bloeien als nooit tevoren. Maar je merkt aan de Dahlia's dat het blad geler wordt, dat de bloemen minder lang op de vaas staan, dat zelfs de Dahlia bloemen anders gaan kleuren. Kortom de herfst is aangebroken in de Pluktuin en nog altijd is er veel te doen en....we gaan alweer bezig met het volgende seizoen.......

Filmpje bekijken

Wil je de 6 filmpjes achter elkaar door bekijken? 

Dat kan door op onderstaande link te drukken? 

Film bekijken