In de Boomgaard
Kleurt je seizoen!

Naar Blog


Pluktuin tas met mijn 5 favoriete Dahlia's


Binnen kort krijgen jullie een heerlijke 
Pluktuintas thuisgestuurd met de meest mooie Dahlia's
Ik heb een combinatie gemaakt met 5 van mijn favoriete soortjes.
De knollen zijn allemaal genummerd.
 De nummers corresponderen met de volgende namen:

1. Dahlia Labyrinth 1 mtr.
2. Dahlia Sweet Nathalie 1 mtr.
3. Dahlia Josie 90 cm.
4. Dahlia Honka Fragile 70 cm.
5. Dahlia Gallery Leonardo 40 cm.

Enkelbloemige Dahlia mix

6. Dahlia Waltzing Mathilda
7. Dahlia Schippers Bronze

Dit laatste soortje de Schippers Bronze is vernoemd naar mijn 

tuinvriendin Dicky Schippers, zij staat op onze opentuindagen
altijd in de tuin met in het voorjaar een groot assortiment aparte 
1 jarigen en in  september met een Dahliaverkoop in pot.

Onze open tuindagen kun je vinden via de onderstaande link. 
De entree is 4,00 p/p, koffie en thee is gratis. 
Graag van te voren even aanmelden ivm. drukte.
www.mariekenolsen.nl/tuinopenstelling
Je kunt er een heel dagje uit van maken, want in onze 
omgeving zijn tegelijkertijd meer tuinen opengesteld.
Bollenroute
Dahlia Spektakel


In de Boomgaard
Kleurt je seizoen!

Dahlia tips*De knollen maak ik voor het planten goed nat.  Dan kunnen ze al iets volzuigen. 

*Plant de knollen op een zonnige plek

*Plant de knollen 40 tot 50 cm. uitelkaar en niet te diep, de knol
moet ongeveer 2 cm. onder het oppervlak zitten. 

*Zorg bij het planten dat de steel naar boven wijst.


* Hoe verder de knollen uit elkaar staan, hoe bossiger de plant wordt.

* Officieel kun je de knollen buiten na ijsheiligen in de volle grond planten.
Maar de laatste jaren plant ik ze zelf eind april, begin mei.

*Plant ze in een goed bemeste, niet te vochtige bodem. Elk jaar bemest 
ik de tuin met oude koemest en compost.
Met name het Dahliagedeelte krijgt een flink pak. 

*Wanneer je de knollen elk jaar op dezelfde plek zet, plaats dan tijdens 
het planten bij elke knol een teentje knoflook, dit schijnt aaltjes te voorkomen.

*Je kunt de knollen ook in potten plaatsen, ik zelf zet in een grote bak van 
45 bij 45 cm. 2 tot 3 knollen.

* Wanneer de knollen na 14 dagen beginnen te groeien en boven de grond uit komen,
moet je heel erg opletten dat ze niet opgegeten worden door slakken, dan kun je 
evt. slakken wegvangen met kopjes bier die je rond de loot in de
grond plant of dat je rondom de loot, notendoppen of eierschalen neerlegt,
dat scheelt heel veel. Je kunt ook een soort open buis rondom de loot plaatsen, 
zodat de loot er boven uit komt en om de buis koperband plakken. 

*In de beginfase kun je ze ook een keer toppen, dat bevordert de groei van zijtakken 
waardoor de plant bossiger wordt en meer bloei geeft. Deze toppen kun je in 
stekpoeder dompelen en in een potje met potgrond plaatsen. Vaak hebben
ze dan aan het einde van het seizoen, bloemen en knollen,
 dan kun je ze weer overhouden.

*In de zomer met warm weer, moet je water bij geven, maar pas op met teveel 
sproeien, want in principe hebben ze liever water van onderen. 

* Mijn moeder diefde regelmatig de Dahlia's, dit om mooie lange stelen te krijgen
met 1 bloem erop. Dit doe ik niet, ik wilgraag veel bloemen hebben en 
neem dus kortere stelen op de koop toe, of ik pluk lange stelen met veel 
zijtakken.

*Twee maal in de bloei periode mest ik bij met patentkali, deze meststof kun je evt. 
verkrijgen bij de welkoop en 1x met koemestkorrels. Tussen deze 2
bemestingen zit een periode van 4 weken. Wanneer je dus veel geel
blad krijgt dan moet je beslist bijmesten. 

*Knip elke week de dode en lelijke bloemen weg. Veel plukken 
bevordert een rijkere bloei.

* Wissel mooie vormen met elkaar af in je tuin. 

*Zet dezelfde lengte Dahlia's naast elkaar en niet hoge tussen lage
varianten.

*Na de eerste nachtvorst haal ik de knollen uit de grond en
laat ze onder een afdak iets opdrogen, vervolgens gaan ze in veilingkisten
de droge, vorstvrije kelder in.

*De meeste Dahlia's moet je ondersteunen. 

*Dahlia's zijn geweldige snijbloemen, pluk ze net voor hun hoogtepunt.


.

Ondersteuning

De meeste Dahlia's moeten ondersteund worden. Zeker de soorten vanaf 90 cm. Dat kun je al heel simpel doen door een bamboestok ernaast te plaatsen en met een touw de plant aan de bamboestok vast te maken. Verder kun je natuurlijk ook allerlei pinnen en ringen kopen, die overigens niet goedkoop zijn, maar wel heel goed functioneren. Ik zelf heb een pluktuin met alleen maar natuurlijke constructies, allemaal zelfgemaakt van takken. Een hele klus hoor, want elk jaar moet dit opnieuw gebeuren, maar ohhhh, ik ben er helemaal verliefd op. De Dahliaconstructie zie je hierboven op de foto staan. 

In mijn Online Pluktuin Portret vertel ik hoe deze Dahliaconstructie gemaakt is. Het Online Pluktuin Portret kun je via de onderstaande link aanschaffen en kost 28,95 euro. Het bevat een Ebook van 80 pag. en 6 filmpjes van 20 minuten. In dit portret neem ik jullie mee de Pluktuin in en geef ik heel veel informatie mbt. alle constructie's, ik vertel hoe ik de Pluktuin heb aangelegd, ik vertel hoe ik zaai, ik vertel heel veel over al mijn Dahlia's  etc . etc. Meer info over dit Portret, zie link hieronder.

Online Pluktuin Portret


Dahlia boeketten

Ja Dahlia's zijn natuurlijk geweldig in allerlei boeketten. Hoe gaaf zijn de kleurcombinaties wel niet die je allemaal kunt maken. Er zijn wel 60.000 verschillende soorten en allemaal even mooi. Ik ben zelf gek op de zalm/rose/rode/oranje tinten. Af en toe heb ik er een paarse tussen staan.  De enkelbloemigen zijn prachtig, maar over het algemeen niet zo sterk in een boeket. De pompon daarin tegen is weer supersterk op water en droogt zelfs heel mooi in. Zorg ervoor dat je dus een mooie combinatie bij elkaar zoekt als je een Dahliaboeket gaat maken. Mooie tinten, mooie afwisselende vormen bijelkaar en wanneer je de bloemen knipt, dat je ze afknipt, net voordat ze op hun hoogtepunt zijn, dus het hartje moet nog iets dicht zijn. Dan staan ze langer. Na het knippen verwjder ik vrij veel blad. en snij ik ze schuin aan om ze vervolgens in een emmer met lauw warm water te zetten, waardoor ze goed vol kunnen zuigen. Daarna verwerk ik ze in boeketten. Zorg voor een schone vaas en zet het boeket niet in de volle zon. Ik gebruik geen bloemenvoedsel, daar hou ik niet van, maar ik verschoon het water wel na een paar dagen.

Ja en wil je helemaal hip bezig zijn, dan neem je een schaal, evt. met een voetje en daar plaats je een zg. fakirbedje/prikker in, je vult de schaal met water en op de prikker prik je de Dahlia's tot een geweldig tafereel. Ik ben er vorig jaar mee begonnen en ik ben er helemaal weg van.

Meer lezen?

Zeg ik wens jullie natuurlijk heel veel plezier deze zomer met de knollen
en mocht je mooie foto's hebben van je gemaakte boeketten dan deel ze op instagram evt. met de #Dahliaspektakel dan kan ik meegenietennnnnnn.

Groeten, Marieke Nolsen.

Laatste Blogitems